Genua & rullgenua

Genua & rullgenua

Genuan är ett försegel vars skothorn går akter om masten. Det är dessutom en svensk uppfinning (Sven Salén).

Som segel  ger den en betydande ökning av segelytan och har därför en stor påverkan på din båtfart.  Vid t ex bidevindsegling står genuan för ca 90% av den framåtdrivande kraften.

Seglet kategoriseras med en procentsats som representerar dess storlek i förhållande till hur långt akter om masten den slutar. Genua 1 mäter ca 130-150% av längden mellan förstag och mast och används i vindar på upp till ca 8-10 m/s.  Genua 2 är mindre och har ett mått på ca 120-130%.

DCF 1.0

Rullgenua är ett mångsidigt segel

De flesta cruisingbåtar idag använder rullgenua. Det är ett mångsidigt segel och kan användas i många olika förhållanden. Fördelarna är uppenbara; högre säkerhet, bekväm hantering från sittbrunnen och enkelt att minska segelytan.

En rullgenua måste kunna hantera ett stort vindregister. Därför är det viktigt att behålla bukformen vid inrullning. Med en bukkompensator behåller du seglets form även då det delvis är inrullat. Även upprullat utsätts seglet för UV-strålar och minskar därför
livslängden på ditt segel.

Din rullgenua kan utrustas med ett antal olika tillbehör, som UV-duk,  bukkompensator, trimlinor i akterlik/kjol, vertikala/horisontella lattor osv. Vilken rullgenua du än väljer, designar vi den precis så som du vill ha den.

Skärning

Generellt gäller att ju större genua, desto högre krav bör du ställa på en slitstark duk som också håller formen.

Cross-cut och dacronduk är lämplig för båtar upp till 50 fot och passar dig som uppskattar ett slitstarkt och ekonomiskt segel.

Radial skärning är en mer komplex design som fördelar lasterna på genuan mer exakt. En radial genua håller därför formen längre och ge dig bättre prestanda. Radial bör användas av dig som använder rullsystem eller som kappseglar.

En stor segelyta kan medföra svårare hantering. Överlappande segel kan lätt fastna vid vant eller mast och en stor genua slits snabbare än en fock. Därför bör du tänka igenom dina krav, så du väljer rätt material och rätt skärning för att få ut det mesta av seglet i prestanda och livslängd.

Vill du veta mer om våra genuor?

Vi svarar gärna på alla din frågor. Välkommen att höra av dig till oss!

css.php