Segeldukar

Segeldukar

På grund av ett stort utbud av segeldukar och konstruktioner kan inköp av segel förvandlas till en frustrerande uppgift.

För att bli riktigt nöjd med ditt nya segel behöver du fundera på dina personliga önskemål i fråga om pris, livslängd och prestanda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vävda segeldukar – dacron

Dacron är en vävd duk av polyestertrådar. Ett antal faktorer påverkar priset på duken: kvaliteten hos tråden, hur tät och stabilt vävd duken är och hur komplicerad efterbehandling väven har.

Skillnaden mellan låg och hög kvalitet bland vävda segeldukar är stor. Ett material med hög kvalitet kommer att få betydligt längre livslängd. Ett material med låg kvalitet ger däremot ett segel som till att börja med ser likvärdigt ut, men sedan snabbt förlorar sin form.

Generellt är dacrondukar nötningståliga och slitstarka och har en mycket god livslängd. Nackdelen är att de sakta tappar formen, eftersom det efter en tids segling uppstår töjning i duken. Vävda material är fortfarande valet för den vanliga cruising seglaren som söker ett segel som är kostnadseffektivt och hållbart.

Laminerade segeldukar

Laminerade segeldukar görs nästan uteslutande av Europeiska tillverkare som t ex. Dimension Polyant. Den syntetiska fiber som utgör kärnan i ett laminat är den som bestämmer laminatets egenskaper. De vanligaste förekommande idag är Pentex, Spectra, Aramid (Kevlar), Vectran och kolfiber. Tack vare detta har man skapat segeldukar som täcker alla behov och båttyper.

Material:

Pentex

Förädlad polyesterfiber med cirka 2,5 gånger mindre töjning än ursprungsfibern. Används främst i laminat. Dyrbar och sämre motståndskraft mot UV-ljus än polyester och sämre flexstyrka.

Spectra/Dyneema

En modifierad polyetylen-fiber. Låg töjning, bra motståndskraft mot UV-ljus och mycket bra flexstyrka. Fibern töjer sig dock under längre tids belastning. Segel med denna fiber kan därför inte göras lika lätta som Kevlar eller kolfiber, då man måste ha en viss säkerhetsmarginal i antal fiber för att minska risken för creep. Under det senaste åren har dock fibern utvecklats med bättre egenskaper för segelduk.

Aramid

Klassificering av fibertyperna som Kevlar, Twaron och Technora. Finns i många olika former med varierande egenskaper. Generellt har dessa fibrer mycket låg töjning, men dålig motståndskraft mot UV-ljus och dålig flexstyrka.

Kolfiber

Exceptionellt stark fiber med låg töjning. Kan därför med färre antal fibrer uppnå samma styrka i jämförelse med till exempel aramid. Förhållandevis dyrbar fiber med lägre flexstyrka än många aramidfibrer. Tack vare lamineringsteknik har laminat med kolfiber visat sig fungera
både för kappsegling och prestandainriktad långfärdssegling. Obetydlig påverkan från UV-ljus.

Laminatdukarna är mycket formstabila och har en betydligt bättre formlivslängd än de vävda segeldukarna. Även töjningen är avsevärt mindre. De laminerade dukarna är inte enbart för kappseglaren, utan är ett utmärkt alternativ för semester- och långfärdsseglaren. Jämför med traditionella segel i vävda dukar kan laminatdukar ha bättre prestanda ifråga om formstabilitet, formlivslängd och likvärdig livslängd som för de vävda materialen.

Vi erbjuder enbart dukar från de ledande tillverkarna: Dimension Polyant, Bainbridge, Contender och Challenge. Detta ger flexibilitet att välja den tillverkare och det material som passar dig och din båt bäst.

Vill du veta mer om våra segeldukar?

Vi svarar gärna på alla din frågor. Välkommen att höra av dig till oss!

css.php